Przejdź do treści

Pierwsze kroki

Twoja pierwsza postać

Zaimportuj plik postaci i przeprowadź go przez Anchors, Fit, Rig i Finish, aż do edytowalnej postaci z rigiem.

Twoja pierwsza postać

Ten przewodnik prowadzi postać od pliku do zriggowanej postaci w edytorze. Zarezerwuj na to kilka minut, do tego czas potrzebny na zadania w tle.

1. Import

  1. Na ekranie startowym kliknij Import albo upuść plik FBX, glTF, GLB lub OBJ na obszar upuszczania. Możesz też użyć File > Import… (Cmd+I).
  2. Plik pojawia się w viewporcie, gdy trwa jego analiza. Otwiera się karta startowa.

Nie masz jeszcze pliku? Kliknij Open sample character w Help > Setup… albo użyj linku Sample project na ekranie startowym.

2. Zatwierdź kartę startową

Karta ma cztery części.

Część Co sprawdzić
Job Full character (domyślnie dla humanoida bez rigu), Rig only (domyślnie dla pliku, który ma już szkielet), Remesh, Garment lub Prop. Zmień, jeśli aplikacja źle zgadła.
Detected Edytowalne etykiety: rodzaj, Units, Fingers, Proportions (Auto, Realistic, Stylised), Clothes, Fur. Popraw każdą błędną etykietę.
Rebuild topology Przełącznik dla Remesh. Jest wyłączony. Aplikacja może pokazać „Remesh recommended”, ale nigdy sama go nie włącza. Zobacz Remesh.
Target Hero, NPC lub Mobile. Ustala rozmiar tekstur i budżety poziomów szczegółowości. Zobacz Inne formaty i Target.

Kliknij Start. Cancel zamyka kartę i ją odrzuca.

3. Przejdź przez etapy

Dla Full character etapy to Remesh (tylko jeśli go włączysz), Anchors, Fit, Rig i Finish. W stopce są przyciski Back i Next: . Możesz też kliknąć etap na pasku etapów.

  1. Anchors: przejrzyj punkty i krzywe znalezione przez aplikację. W razie potrzeby przesuń pomarańczowe punkty. Zobacz Anchors.
  2. Fit: ciało bazowe jest dopasowywane do twojego modelu jako zadanie w tle. Poczekaj, aż zadanie w zasobniku zadań się zakończy.
  3. Rig: kliknij Rig, aby zbudować szkielet i wagi skinningu. Użyj Test it, aby sprawdzić wynik w pozach. Zobacz Rig i wagi skinningu.
  4. Finish: wypal mapy przyciskiem Bake all. Zobacz Finish i mapy.

Rig sam uruchamia Fit, jeśli postać nie jest jeszcze dopasowana.

4. Otwórz w edytorze

Na ostatnim etapie kliknij Open in editor. W edytorze kliknij postać, aby otworzyć jej zakładki w Modify: Shape, Look, Materials, Rig.

5. Zapisz

Wybierz File > Save (Cmd+S). Użyj File > Save Character to Library, aby używać postaci w innych projektach.

Co dalej